Växjö HF:s ordförande Håkan Gröön är en av de drivande krafterna i mångmiljonsbygget. Foto: Anna Johansson/SR Kronoberg
Växjö

"En fantastisk milstolpe"

På måndagen tas det första spadtaget till Växjö HF:s nya handbollshall i Växjö. Bygget beräknas kosta mellan 10 och 11 miljoner kronor och ska vara klart i augusti.

– Det är tre års arbete som vi i föreningen har lagt ner för att detta ska bli verklighet, och det är väl inte utan att det pirrar i magen, säger föreningens ordförande Håkan Gröön.

Pirrar gör det också i marken när grävmaskinen hackar sönder den frusna grusplanen utanför Kungsmadskolan, där hallen ska ligga. Den byggs längs Sandsbrovägen och kommer förutom själva idrottshallen även att hysa ett café.

NCC Arena
På byggarbetarnas västar står det NCC - företaget som är den största entrepenören i bygget och som också får namnge hallen. Arbetsnamnet Växjö HF Arena övergavs till förmån för NCC Arena.

150 personer kommer att få plats på läktaren men eventuellt ska den senare byggas ut till 700 platser. Men Växjö HF ska stå för driften och hallen är främst till för ungdomarna

– Handbollen har haft svårt att rekrytera ungdomar och vi tror att detta är ett steg att få fler ungdomar till föreningen, säger Håkan Gröön.

Ordförande Gröön tror också att fler föreningar kommer att gynnas eftersom handbollen släpper träningstider i andra hallar. Dock kommer föreningens herr- och damlag, som båda just nu spelar i division 2, att fortsätta spela sina matcher i Teleborgshallen.

Kommunen hjälper till
Växjö kommun kommer att hyra in sig i hallen, bland annat för skolidrotten. Kommunen har också gått in med ett investeringsbidrag på fem miljoner kronor. Resten upp till totalkostnaden på 10-11 miljoner har handbollsföreningen fått in via sponsorer och lån berättar ordförande Håkan Gröön medan han ryser till, kanske av kyla och kanske lite av nervositet.

– Det är ju stora pengar. Det är ingen lek men det är en fantastisk milstolpe för föreningen att kunna ha en egen anläggning.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".