Kronoberg

Suzanne Frank håller inte med Kommunal

Landstingsrådet Suzanne Frank tillbakavisar den kritik som fackförbundet Kommunal riktar mot Landstinget Kronoberg.

Som vi tidigare rapporterat så är fackförbundet Kommunal kritiska till landstingets medvetna taktik att inte nyanställa personal på lediga tjänster. Det innebär, enligt Kommunal, att personalen måste arbeta hårdare och att patienterna riskerar att inte få den hjälp de behöver.

Men att patienterna skulle drabbas av besparingarna, tycker Suzanne Frank låter orimligt.

– Jag har absolut inte fått någon information eller några signaler om att patienterna skulle fara illa av detta på något sätt, säger Frank.

Landstingsrådet Suzanne Frank menar att man måste lösa problemen ute i verksamheten genom att se över och ändra sina arbets- och förhållningssätt efter de resurser man har.

Men enligt fackförbudet Kommunal är det helt enkelt för lite personal.

– Patienterna får ju inte den vård som de förväntar sig eller har rätt till. De kanske blir tvättade sent på dagen och får inte den hjälp med frukosten som du kanske skulle behöva, säger Ylva Bengtsson som är klubbordförande på Kommunal.

Men även om Kommunal menar att patienterna får sämre vård eller om personalen tycker att det blir tufft när lediga tjänster inte tillsätts så är det nödvändigt med de här besparingarna, säger Suzanne Frank.

– Vi måste krympa vår kostym om vi ska klara av vår ekonomi. Vi har heller inte fått några indikationer på att det på något sätt skulle försämra kvalitén i vården. Absolut inte.

Men om personalstyrkan blir mindre, blir inte försämrad kvalité då en konsekvens av det eftersom de inte hinner med allt?

– Så behöver det inte alls vara. Det handlar om arbetssättet och förhållningssättet. Och det är en verksamhetsfråga som jag utgår ifrån att man hanterar på ett professionellt sätt, säger Suzanne Frank.

Hittills har 41 tjänster försvunnit. Men för att hålla ekonomin 2009, krävs ännu fler indragningar. Exakt hur många tjänster det handlar om är inte klart, men runt 200 tjänster kan komma att dras in.

– Vi kommer fortsätta att anpassa kostymen i vårt landsting. Det är fullständigt nödvändigt för att vi ska kunna klara av den här situationen, avslutar Suzanne Frank.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".