Höga vattenflöden förrädiskt för kanotister

De kanotister som i dagarna är ute och paddlar i länet måste vara extra försiktiga. Flödet i Kronobergs vattendrag är de högsta på över 30 år.
På grund av allt regnande i början av juli råder just nu extremt höga vattenflöden på många håll i länet. Vattennivåer en halvmeter över det normala är inte ovanligt. Och på måndagen höll det på att gå riktigt illa för tre danska turister som paddlade på Helige Å, vid Härensås utanför Växjö. De missade en brygga som nästan låg helt under vatten och klarade sig nätt och jämt från att ramma ett par dammluckor. Stefan Andersson som hyr ut kanoter vid Evedal utanför Växjö har paddlat i över 30 år och han har aldrig varit med om så här höga vattenflöden. Men han tycker inte att det finns någon anledning till panik, utan uppmanar istället sina kunder till försiktighet. - Man ska undvika att komma för nära dammluckor och istället gå iland och lyfta kanoten så tidigt som möjligt, säger Stefan Andersson. - Dessutom kan en lugn vattenspegel i närheten av dammar vara förrädisk, eftersom det kan vara strömt bara någon decimeter under vattenytan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".