Ett arbete inom vården verkar inte locka unga om man tittar på resultatet från gymnasieantagningen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Få lockas av vårdutbildning

Gymnasieskolornas vårdutbildningar är de stora förlorarna i årets gymnasieval. När första ansökningsrundan till gymnasieskolan börjar bli klar står det klart att omvårdnadsprogrammet i Växjö har halverats från 49 sökande förra året till 25 i år.

Bengt Larsson är chefsrektor på Teknikum i Växjö och ansvarig för omvårdnadsprogrammet. Han tycker att det är synd både för skolans del och för samhället att så få är intresserad av vårdutbildnignar.

– Det är tråkigt för det är en bra utbildning och på sikt en väldigt bra arbetsmarknad. Det behövs människor som är utbildade inom vården, säger han.

Bengt Larsson menar att den bild som ofta presenteras av yrket som dåligt betalt och tungt bidrar till att få ungdomar är intresserade och han menar att det är inte bara utbildarna som behöver rannsaka sig och erbjuda en attraktiv utbilding. Även Sveriges kommuner och landsting som arbetsgivare behöver visa upp vårdutbildnignarna som attraktiva yrken.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".