Vi äter allt mer och allt dyrare mediciner. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kronoberg

Kronobergarna äter mer och dyrare mediciner

Läkemedelskostnaderna i Kronobergs län ökar näst mest i hela landet. Bara i Gotlands län har kostnaderna stigit mer.

Det är ny statistik från Apoteket som visar att kronobergarna äter medicin för allt högre belopp. 

-Det har flera orsaker, bland annat använder läkarna i Kronoberg mycket läkemedel vid reumatiska sjukdomar, säger Stephan Quittenbaum, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.

Kostnaderna för läkemedel i Kronoberg ökade mer än riksgenomsnittet förra året, 7 procent jämfört med 5 procent för riket.

Ser man dessutom bara till de läkemedelskostnader som landstinget har, och inte räknar med de receptfria läkemedel som folk själva hämtar ut från Apoteket så är ökningen ännu större, 8,7 procent. Sammanlagt uppgick landstingets kostnader för läkemedel till 498 miljoner kronor förra året.

Den höga kostnaden har alltså flera orsaker. Bland annat märker läkemedelskommittén att läkarna skriver ut medicin i allt högre doser. Men framför allt så har läkarna i Kronobergs län börjat skriva ut mer av nya specialiserade läkemedel som kommit ut på markanden de senaste åren. Det handlar till exempel om läkemedel till reumatiker, till patienter med MS och om blodfettssänkande läkemedel. De här nya läkemedlen är helt enkelt mycket dyrare än de gamla.

Men det här är en svår avvägning för läkarna. Ofta är de dyra läkemedlen de som är bäst för patienten, och då är det naturligt att välja dem. Men enligt Stephan Quittenbaum behöver det behöver inte vara så att de är bättre. Och om läkemedelskostnaderna skulle kunna sänkas, måste läkarna ibland tänka om.

-Om det finns billigare läkemedel som är lika bra eller till och med bättre, så ska vi använda dem, säger Stephan Quittenbaum, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".