Några av de runt tusen föremål som polisen beslagtagit. Foto: Karolina Lek/SR Kronoberg
Kronoberg

Fängelse och utvisning för inbrottstjuvar

Det blev fängelse för tre av de fyra rumänska män som stått åtalade misstänkta för inblandning i flera inbrott i Kronoberg och Jönköpings län. Den fjärde döms till villkorlig dom.

De fyra männen greps i en lägenhet på Teleborg i Växjö i december förra året. Då hade polisen under en tid spanat på en bil som setts i närheten av ett inbrott, och det var bilägarens lägenhet som man slog till emot.

I lägenheten fann man, förutom de fyra männen, även mängder med stöldgods och en del gick att knyta till olika inbrott i villor och på företag. Det handlade om smycken, kontanter, verktyg och elektronik.

Två av männen, en 39-åring och en 20-åring, har i förhör erkänt att de utfört några inbrott, men de har nekat till att det rör sig om så många som åklagaren hävdat, det vill säga 11 stycken. De har hävdat att de flesta sakerna som fanns i lägenheten var sådant som de hade köpt av andra personer, utan att veta om att det var stöldgods.

Tingsrätten anser inte att deras berättelser är trovärdiga. Bland annat tycker de inte att det är sannolikt att männen, som bara var på besök i Sverige, skulle ha köpt på sig exempelvis en motorsåg.

Men trots det anser tingsrätten inte att det går att bevisa att 39-åringen och 20-åringen begått fler än fyra av de elva inbrotten. Dels finns det ingen teknisk bevisning från brottsplatserna och dels anser tingsrätten att åklagaren slarvat när det gäller de polisförhör som hölls när männen greps. Poliserna som höll i förhören har inte kallats som vittnen, detta anser rätten är en brist och något som kunde ha styrkt åtalet.

39-åringen och 20-åringen frias därför på flera punkter. Men 39-åringen döms till fängelse i ett år och 6 månader, 20-åringen till fängelse i 4 månader.

När det gäller mannen som bor i lägenheten där stöldgodset hittades, så döms han enbart för häleri, och han får 6 månaders fängelse.

En 22-åring man som varit med som chaufför vid några inbrott döms till villkorlig dom.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".