Kronoberg

Djup lågkonjuktur kan hota den småländska företagarandan

Den djupa ekonomiska krisen riskerar att bli ett hot mot den småländska företagarandan. Det är en av de slutsatser Johan Klaesson, forskare vid handelshögskolan i Jönköping, drar efter en kartläggning av företagarandan i hela landet.

Traditionella tillverkningsföretag med högst några hundra anställda som är typiska också i Kronobergs län ligger särskilt illa till.

– Det är ju en av de större kriserna och möjligen är det än värre för tillerkningsföretagen eftersom så många är beroende av bilindustrin och den vet vi inte hur det kommer att gå för, säger Johan Klaeson.

Kartläggningen bygger på uppgifter om företagande, sysselsättning och sjuktal. I undersökningen har landet delats in i 72 så kallade arbetsmarknadsregioner och Växjö, Älmhult och Ljungbyregionerna finns med bland de tio områden i landet som ligger bäst till.

I topp ligger Värnamoregionen med bland annat Gnosjö kommun.

Och det är framförallt en faktor som har stor betydelse för att Småland präglas av en stark företagaranda:

– Det är traditionen som är mycket viktig för företagarandan, säger Johan Klaesson.

Den djupa lågkonjunkturen riskerar nu att slå hårt mot många den traditionella småländska företagarandan och många tillverkningsföretag. Men det kan också bli så att just den småländska företagarandan blir en räddning i krisen:

– Vi vet ju att många smålandsföretag är kända för att kunna anpassa sig till nya förhållanden, och det kan bli räddningen nu också, säger Johan Klaesson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".