En lodjurshona med unge tros röra sig i Älmhultstrakten. Lodjuret på bilden bor dock på Skansen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Älmhult

Lodjur spårat nära Älmhult

Strax norr om Osby har Länsstyrelsen i Skåne kunnat följa spåren efter två lodjur som går tillsammans. Krister Henriksson som följt spåren säger att han tror att det handlar om en hona och en unge.

– Spåren går i sär och går ihop igen och eftersom att det inte är brunsttid nu så tror jag att det handlar om en familjegrupp, säger Krister Henriksson.

Det här är första gången man kunnat bekräfta en föryngring av lodjur i Skåne säger Krister Henriksson. Spåren efter de båda djuren har hittats i ett område bara cirka 5 kilometer från länsgränsen till Kronoberg och Krister Henriksson är övertygad om att de rör sig mellan de två länen.

– Vi har också sett spår efter ett antal hanar, exakt hur många är svårt att säga. Nu i mars är det dags för brunst och då kommer nog honan att locka till sig flera hanar, säger Krister Henriksson.

Så lodjuren är etablerade i det här området då?

– Ja, det tycker jag att det verkar som, säger Krister Henriksson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".