Kronoberg

Spärrområdet för blåtunga utökat

Spärrområdet för djursjukdomen Blåtunga utvidgas nu till att gälla hela södra Sverige. Redan tidigare har delar av Kronobergs län befunnits sig inom spärrområdet.

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare som kor och får. Människor kan inte smittas, men sjukdomen vållar lidande för djuren och förluster för djurägarna.

Djur som finns inom spärrområdet får inte flyttas utanför spärrområdet hur som helst. Däremot är det fritt fram att flytta djur inom spärrområdet.

Jordbruksverket som leder arbetet med att bekämpa blåtunga kommer nu att fortsätta med tankmjölksprovtagning på samma sätt som tidigare för att kunna se om sjukdomen sprider sig.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Fakta om blåtunga

Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare och kameldjur. Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott. Dessutom kan djur som blir infekterade under dräktigheten föra över viruset till sitt foster. Avkomman kan då födas som smittbärare.

Blåtunga kan inte drabba människor. Det är ofarligt för en människa att bli biten av ett infekterat svidknott eller handskas med infekterade djur.

De senaste åren har blåtunga spridit sig genom Europa och fört med sig djurlidande och stora kostnader för djurhållare.

Källa: Jordbruksverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".