Jonny Axelsson, tonsättare Mass Manna Musica Vitae. Foto: Anna Johansson/SR Kronoberg
Kronoberg

Kammarorkester firar 30 år

I år fyller Växjös kammarorkester Musica Vitae 30 år. Jubileumet firas bland annat med den nyskriva föreställning Mass Manna som har premiär på lördag.

– Det är ett verk baserat på idéen från mässan, både mässan som man har i kyrkan men också det musikaliska verket mässan.

Så beskriver tonsättaren Jonny Axelsson sitt verk, som innehåller stråkar, slagverk, dansakrobatik och ljusdesign. Allt i en mix av modern klassisk musik och dans. På lördag har Mass Manna premiär på Växjö konserthus och för Musica Vitae har det blivit mer än 150 urpremiärer sedan starten 1979.

Mozart är kanske inte framtiden
Richard Müller stämmer sin cello. Han har varit med i orkestern i 23 år och tycker att Musica Vitae måste fortsätta utvecklingen mot mer moderna föreställningar.

– Man kanske inte kan hålla fast vi de här traditionella en och en halv timme långa Mozartkonserterna utan man kanske måste hitta på något som väcker publikens intresse, säger Richard Müller.

Premiär på lördag
Föreställningen Mass Manna ska åka på turné till Göteborg och Malmö. Men det är i Växjö konserthus på lördag som det dags för tonsättaren Jonny Axelsson se sitt verk framföras inför publik för första gången.

– Det är ganska omtumlande för det här är min debut som tonsättare att skriva ett så här pass stort verk. Så när man väl står här och hör det här klinga så blir man ganska tagen av att bara uppleva det, säger Jonny Axelsson.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".