Kronoberg

Patienterna förlorare när landstinget minskar bemanningen

Vårdförbundet i Kronoberg riktar nu hårt kritik mot ledningen för länssjukvården i Kronoberg. Den allt lägre bemanningen på de båda lasaretten, främst i Växjö, gör att både patienter och anställda drabbas.

– Våra medlemmar hinner inte ta ut sina raster och kan inte jobba enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och vi anser att det här också drabbar patientsäkerheten, säger Jutta Qvant från Vårdförbundet Kronoberg.

Vårdförbundet är mycket kritiskt mot den nya bemanningsplanen på de båda lasaretten som säger att det ska finnas 1,3 anställd per vårdplats. I praktiken innebär det, enligt Vårdförbundet, en rejält minskad bemanning.

Också Kommunal är kritiskt
Vi har tidigare berättat att man från fackförbundet Kommunal varit mycket kritisk mot de personalneddragningar som gjorts, och nu instämmer alltså Vårdförbundet i den kritiken.

Exakt hur många färre anställda det blivit på de olika avdelningarna har Vårdförbundet inga uppgifter på, men enligt Vårdförbundet vittnar personal på i stort sett alla avdelningar om ökad stress och en minskad patientsäkerhet.

– Infektion är ett exempel på där det ser väldigt eländigt ut, personalen beskriver att de inte hinner äta eller att ge patienter injektioner i tid, säger Jutta Qvant.

Kräver omedelbara åtgärder
På den nya avdelning 8 på lasarettet i Växjö, som har både BB/förlossning och gynpatienter, är personalen nu så hårt pressad att Vårdförbundet Kronoberg kräver omedelbara åtgärder från ledningen för länssjukvården. Och blir det inte besked om åtgärder inom en vecka vänder sig Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket med en begäran om föreläggande eller förbud.

– Det är inte bara bemanningen som är för låg där utan det saknas också rätt kompetens. Och vi har påtalat det flera gånger, att man inte kan upprätthålla patientsäkerheten.

Och Vårdförbundet kommer nu noga att följa utvecklingen på de båda lasaretten, säger Jutta Qvant.

– Vi kommer att följa antalet avvikelser när det gäller patientsäkerheten väldigt noga och begära in undersökningar av arbetsmiljön på alla avdelningar och kliniker. Och också följa sjuktalen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".