Planer finns på att driva vattenpumparna på Bergaåsen med ett eget vindkraftverk
Växjö

Vindkraft kan pumpa vatten till Växjö

Växjö kommun och kommunens energibolag VEAB undersöker just nu riskerna och möjligheterna med att bygga vindkraftverk vid kommunens blivande vattentäkt Bergaåsen. Ett vindkraftverk som skulle driva vattenpumparna.

Skulle kraftverket bli av så är det en unik lösning enligt Steve Karlsson, servicechef på Tekniska kontoret i Växjö kommun.

Växjö kommun hoppas att vattenpumparna i blivande vattentäkten Bergaåsen så småningom ska drivas med vindkraft. Det passar in i kommunens miljötänkande eftersom det minimerar miljöpåverkan.

Det var 2008 som kommunfullmäktige röstade ja till vindkraft på Bergaåsen.

Undersöker riskerna
Just nu utreder tekniska kontoret och VEAB möjligheterna och det finns risker med att bygga vindkraftverk vid en vattentäkt säger Lars Ehrlén som är chef för kraft och värme på VEAB.

– Det är en väsentlig fråga om det är lämpligt att gå in och gräva. Vi kommer ju ta vårt dricksvatten därifrån, säger Lars Ehrlén på VEAB. 

Steve Karlsson är servicechef på tekniska kontoret på Växjö kommun. Han berättar att man nu för säkerhets skull går igenom skräckscenarier på vad som skulle kunna hända med dricksvattnet. Men han säger att om kommunen kommer driva vattenpumparna med vindkraft så är man först med det i landet.

Inte gjort i en handvändning
Lars Ehrlén på VEAB tror att det kommer dröja flera år innan vindkraftverket blir verklighet.

– Det är inte realistiskt att tro att det går snabbare än tre år. Först tar själva utredningen ett halvår. Sedan blir det en tillståndsprocess och så tillkommer leveranstid.

Kommer det bli fler vindkraftverk i VEABs regi?

– Möjligtvis via Östkraft som VEAB är delägare i. Där utreds just nu ett vindkraftsprojekt. Säger Lars Ehrlén på VEAB.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".