Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Kronoberg

Landstingsledningen svarar på Vårdförbundets kritik

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 08.09
Lars Ekholm, biträdande länssjukvårdsdirektör, svarar idag på kritiken från Vårdförbundet. Foto: Landstinget

Det finns inget stöd för att personalen skulle blivit sjukare eller att antalet avvikelser inom vården skulle ha ökat till följd av neddragningen på personal, det säger Lars Ekholm, biträdande länssjukvårdsdirektör som svar på Vårdförbundets kritik från onsdagen.

– Vi har sänkt bemanningen motsvarande 0,09 tjänst per vårdplats, det är alltså ingen större neddragning, säger Lars Ekholm.

Det är den nya bemanningsplanen som säger att det ska finnas 1,3 anställd per vårdplats, enligt Lars Ekholm en förändring som gett en minskning med 0,09 tjänst per vårdplats.

Olika syn på följderna
Vårdförbundets Jutta Qvant berättar dock om att det lett till en rejäl försämring med ökad stress och risk för bristande patientsäkerhet på flera avdelningar.

– Problemet är att man redan innan den här personalneddragningen hade bekymmer med stress, att man inte hinner få ut sina raster och att våra medlemmar inte kan arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Och vi anser att en personalreducering nu drabbar patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger Jutta Qvant.

Också Kommunal är kritiskt
Tidigare har också fackförbundet Kommunal berättat om stora problem med en minskad bemanning. Fackförbunden och landstingsledningen ser alltså väldigt olika på neddragningarna.

– Där har vi olika uppfattningar och i detta läge anser vi att detta är en rimlig neddragning med anledning av de stora besparingskrav vi har på oss under 2009, motsvarande 37,5 miljoner kronor, säger Lars Ekholm.

Lars Ekholm säger också att man har gjort en analys av det nya bemanningsläget.

– Det finns vårdavdelningar redan tidigare med dessa bemanningstal och man ser ingen ökad patientsäkertsrisk på dessa vårdavdelningar, säger Lars Ekholm.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".