Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Färre åtal trots att fler fall av barnmisshandel anmäls

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 06.00
BRIS är kritiska till att så få anmälningarn om barnmisshandel leder till åtal. foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Anmälningarna om barnmisshandel i länet ökar men det är färre ärenden som leder till åtal. Anledningen är att satsningen på att utreda sexuella övergrepp mot barn har tagit mer resurser.

– Vi har satsat på att förbättra antalet åtal kring sexuella övergrepp mot barn och jag tror att det är en bidragande orsak till att vi haft svårt att hinna med och upprätthålla tillräckligt hög kvalité när det gäller utredningarna kring barnmisshandel, säger Anna-Karin von Schoultz.

Hon är åklagare på åklagarmyndigheten i Växjö och tillsammans med fyra poliser utgör hon den grupp som utreder barnmisshandel och sexuella övergrepp mot barn.

Färre fall till åtal
De senaste fyra åren har antalet anmälningar om barnmisshandel på barn mellan 0-14 år öket i länet men allt färre leder till åtal.

Under 2008 anmäldes 117 fall men bara 12 ärenden ledde till åtal jämfört med 19 av 103 år 2005.

Men trots att satsningen på att utreda sexuella övergrepp har varit succéartad så tycker BRIS (Barnens rätt i samhället) att det ena inte borde utesluta det andra.

- Jag tycker det är mycket olyckligt att det ena ställs mot det andra. Vi tycker det är viktigt att så många ärenden som möjligt går vidare till åtal och att det inte finns något sätt att prioritera. Säger Ulla Jensen på BRIS Syd.

Lovar bättring
Åklagaren Anna-Karin von Schoultz förstår BRIS kritik och lovar ändring.

- Våran ambition är att under 2009 vända trenden. Vi ska bibehålla den höga kvalitén kring utredningar om sexuella övergrepp men också förbättra antalet lagförda ärenden som gäller barnmisshandel.

Är det möjligt?

- Ja det tror jag, säger Anna-karin von Schoultz.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Antal anmälda ärenden som lett till åtal

2005 19 stycken 103 anmälda
2008 12 stycken av 117 anmälda

Källa: Polisen och Åklagarmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".