Ett förslag på hur det kan se ut vid norra järnvägsgatan. Bild: Växjö Kommun
Växjö

Trafikfrågan svårlöst nöt vid järnvägsområdet

Trafikproblemen kring ett nytt, ombyggt stationsområde i Växjö har visat sig svåra att lösa på ett riktigt bra sätt. Det framgår av den utvärdering av tre arkitiektkontors förslag för utbyggnaden av stationsområdet som gjorts.

– Inte något av arktiektkontoren har lyckats få till en bra helhetslösning för bussar, taxibilar och resenärer, säger Djana Micanovic på Växjö kommun som är en av de som arbetat med utvärderingen.

Planerna på stora framtida förändringar för området kring järnvägsstationen och bussterminalen med byggande av butiker, bostäder och ett World Trade Center innehåller flera olika trafikproblem. Och inget av arkitektkontorens förslag har alltså helt lyckats skapa en bra framkomlighet för bussarna, bekväma förflyttningar för resenärerna, och bra möjligheter att nå resecentrat. Redan i dag är trafiksituationen ofta kaotisk i området.

Och det är inte lätt att få till en rikigt bra lösning enligt Djana Micanovic:

– Nej, det är det inte, men vi försöker nu gå vidare med de bästa lösningarna och också förbättra de bitar som inte är bra.

Nu fortsätter arbetet för att i mars presentera ett förslag som bland annat ska diskuteras i öppna möten med allmänheten.

Och det tar minst ett par år innan något bygge är igång:

– 2011 kanske bygget av World Trade Center på södra sidan av järnvägen kan börja, säger Djana Micanovic.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".