Kronoberg

Lungcancer missades vid undersökning

En patient i landstinget Kronoberg fick vänta så länge på rätt diagnos att landstinget nu anmäler fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Först efter tio månader upptäckte läkarna att mannen hade lungcancer.

Mannen sökte vård för feber och hosta i december 2007. Vårdcentralen skrev först ut antibiotika, men när mannen inte blev frisk skickades han till lungröntgen. Men på grund av olika missförstånd blev undersökningen inte av.

Mannen fick en datortomografi i juni 2008, men då upptäcktes inte tumören. Först när lungröntgen slutligen gjordes i oktober, fick mannen rätt diagnos. Hans prognos har påverkats av fördröjningen, enligt landstinget Kronoberg.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Vad är Lex maria?

Lex Maria är en bestämmelse som innebär att personalen inom sjukvården i både landsting och kommuner är skyldiga enligt lag att anmäla till Socialstyrelsen när någon har drabbats av en allvarlig sjukdom eller skada på grund av vård eller behandling. Då ska man även som patient få information om att anmälan har gjorts och dessutom få möjlighet att beskriva vad som inträffat. Sjukvårdspersonal ska även anmäla alla självmord som skett i samband med undersökning, vård eller behandling eller inom fyra veckor efter kontakt med vården. Lex Maria gäller även för tandvårds- och apotekspersonal.

Källa: www.sjukvardsradgivningen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".