Bilfirman som sålt en SAAB-bil ska stå för eventuella garantier om SAAB skulle gå omkull säger konsumentvägledare. Foto: Bengt O Nordin/SR Bild
Kronoberg

SAAB-ägare oroar sig för garantier som kan gå upp i rök

Många SAAB-ägare oroar sig för vad som kommer att hända med deras olika garantier om SAAB läggs ned. De fruktar att garantierna helt enkelt kan gå upp i rök.

– De som äger en bil idag och har olika garantier ska i första hand vända sig till den som de har köpt bilen av, bilförsäljaren helt enkelt. För det ansvaret ligger kvar hos bilförsäljaren. Sen om bilfärsäljaren sen kan få ut något från SAAB är en förhandling mellan säljaren och biltillverkaren, säger Margith Lydigh som är konsumentvägledare i Uppvidinge kommun.

Så i normalfallet är SAAB-ägarnas oro obefogad säger Margith Lydigh men mycket är ju ännu oklart om vad som kommer att hända med SAAB så därför tycker Margith Lydigh att det det är viktigt för SAAB-ägare med olika gällande garantier att noggrannt följa utvecklingen

– Som jag tittar på kosumentlagstiftningen så är det alltid säljaren som har ansvaret så man får ta en diskussion med den man köpt bilen av och de får gå vidare till tillverkaren men som jag kan se det idag ska ägaren stå skadelös, säger Margith Lydigh. 

Men mycket är ju ännu oklart om vad som kommer att hända med SAAB så därför tycker Margith Lydigh att det det är viktigt för SAAB-ägare med olika gällande garantier att noggrannt följa utvecklingen.

– Till exempel inte säljaren inte får kompensation från SAAB. För då kan de bli tufft för dem också om det kommer en konsument och kräver sina garantier, säger Margith Lydigh.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".