Åseda

Profilgruppen varslar 40 om uppsägning

Aluminiumföretaget Profilgruppen i Åseda varslar ytterligare 40 anställda om uppsägning. Det är företagets tredje varsel sedan oktober.

Sammanlagt har Profilgruppen varslat 110 anställda om uppsägning inom loppet av några månader.

-Det är en nödvändig anpassning till marknadsläget. Efterfrågan på aluminium är mycket lågt i hela Västeuropa, vilket är vårt marknadsområde, så det är helt nödvändigt, säger Nils Arthur, som är vd för Profilgruppen.

Runt 360 anställda kan bli kvar
Profilgruppen tillverkar och utvecklar profiler i aluminium som bland annat används inom fordons- och byggindustrin. Innan varslen började i oktober fanns drygt 470 anställda i företaget, men får de nu 40 varslade gå är företaget nere i runt 360 personer.

-Det är ju vansinnigt tråkigt och det är klart man känner bitterhet för det som komma skall, säger Peter Cederborg, som är klubbordförande för IF Metall.

Men Peter Cederborg säger samtidigt att han inte tror att varslet kom som en direkt överraskning för någon.

-Nej, på golvet tror jag ändå att det finns en viss förståelse för detta, vi har inte haft fullt upp och göra, långt därifrån. Men storleken på varslet kanske inte var direkt väntat, säger han.

Uppsagda får hjälp att hitta nya jobb
På onsdagen inleds förhandlingarna med facket, och alla anställda som berörs kommer att erbjudas ett så kallat omställningsstöd. Omställningsstödet är ett industriavtal mellan fack och arbetsgivare, som innebär att varje uppsagd person ska få hjälp av en särskild konsulent att leta efter ett nytt arbete. Profilgruppens vd Nils Arthur hoppas nu på en vändning i konjunkturen och att det här varslet inte kommer att följas av fler.

-Det finns väl inga garantier men vår bedömning och förhoppning är att det absolut inte ska komma ytterligare varsel, säger Nils Arthur, vd för Profilgruppen i Åseda.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".