Lessebo

Snickare vann seglivad arbetsrättstvist

En snickare från Tingsryds kommun har vunnit en långdragen rättstvist mot sin arbetsgivare Ny Miljö i Lessebo, ett företag som företrätts av pappersbruket Klippans före detta styrelseordförande Jan Bernander.

År 2004 skulle Klippans Finpappersbruk i Lessebo dra ner på personal. Snickaren, som arbetade där, sa då upp sig från sitt arbete på bruket och fick erbjudande om att arbeta på företaget Ny Miljö istället.

Ny Miljö arbetade med att sköta underhållet av en del fastigheter som bruket ägde utanför fabriksområdet. 

Några månader senare sades dock mannen upp från sitt nya jobb med motiveringen att hans tjänster inte behövdes längre.

Det var då det blev problem för snickaren. För enligt Ny Miljö var det fortfarande Klippan som var mannens arbetsgivare och därmed var det Klippan som hade arbetsgivaransvaret för honom. Det här innebar i förlängningen att mannen inte kunde få ut lön från Ny miljö, och han gick miste om en och en halv månadslön. 

Men mannen och fackförbundet Pappers gick vidare med fallet och nu fyra år senare ger Växjö tingsrätt honom rätt. Ny Miljö som företrätts av Jan Bernander i rätten, döms nu därför att betala den uteblivna lönen på 38 000 kronor plus ränta till snickaren.

Dessutom ska Ny Miljö betala ett skadestånd på 25 000 kronor och snickarens rättegångskostnader på runt 190 000 kronor. 

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".