Hovmantorp

Maskinfel orsak till kvicksilverutsläpp

En maskin som gått sönder på återvinningsföretaget Sweden Recyclings i Hovmantorp bidrog till att två anställda utsatts höga halter av kvicksilver. Det berättar företagets VD Per Christoffersson

- Vi har vi något tillfälle sett att det har blivit stopp och fel i ventilerna i en av maskinerna, säger Christoffersson.

Det var vid de regelbundna mätningarna av de anställda som det upptäcktes förhöjda värden av kvicksilver i två personers blod. Dessa två har omplacerats till andra funktioner på företaget.

Nästa vecka kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion på företaget. Men trots det som har hänt hävdar Per Christoffersson att företaget är bra på säkerhet.

- Vi kan redan skiftsarbetet eftersom vi har 25 års erfarenhet av att jobba med kvicksilver.

Men om ni har den kompetensen, hur kunde något sådant här hända?

- Gränsvärdena som Arbetsmiljöverket sätter är långt, långt ifrån när man får en symptom. Det enda sättet att märka detta på är de regelbundna proverna vi tar, säger Christoffersson.

Enligt universitetssjukhuset i Lund riskerar de två anställda inte några men eftersom de utsattes för utsläppet så kort tid och nu har omplacerats.

Företaget har också förbättrat säkerheten efter det som hänt. Det berättar den säkerhetsansvarige Ove Pettersson.

- Ja, det har vi gjort. Vi har genomfört många rutiner för att förbättra säkerhetsarbetet. Både städrutiner och arbetsrutiner. Vi kontrollerar ytterligare personal som inte har jobbat så intensivt ute i tillverkningen, säger Ove Pettersson.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

  • Läs även följande artikel:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".