VÄXJÖ

Fackklubben på Volvo i Braås tveksam till "lönesänkning"

På verkstadsklubben på Volvo i Braås är man tveksam till uppgörelsen som fackföreningen IF Metall och verkstadsindustrin gjort upp om lönesänkningar.
- Jag är inte överförtjust, säger klubbordförande Per-Lennart Björn.

I går måndag meddelade IF Metall att man kommit överens med arbetsgivarna inom industrin, att öppna för lönesänkningar motsvarande 80 procent av lönen. I stället för att varsla folk kan företaget och facket lokalt komma överens om att de anställda får ledigt eller utbildning och under den tiden sänkt lön ner till 80 procent.
På Volvo i Braås har hittills 219 personer sagts upp, och överenskommelsen ska göra att färre sägs upp.

- Att kunna permittera hem folk på minst 80 procent kan väl vara välkommet för vissa företag, men om du fortfarande ska vara kvar inne på företaget och bedriva verksamhet och också gå ner i län då säger jag nej, säger Per-Lennart Björn.  

I dag tillverkas nästan ingenting på fabriken och anställda får istället utbilda sig. Personalchefen Annika Gustavsson kan idag inte säga om man även tvingas sänka deras löner i och med det nya avtalet.

Lars-Peter Hielle
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".