Människorna bakom bokbytaredagen hoppas att den som har böcker stående i hyllan ska byta bort dem. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Växjö

Bokbytare samlas i Växjö

Under torsdagen är det den stora bokbytardagen på flera platser i Sverige. Ett nytt initiativ av bokintresserade privatpersoner som startade på internetsajten Facebook.

Under torsdagskvällen mellan klockan 17 och 19 så är tanken att bokbytare ska samlas på Speakers Corner i Växjö.

Ida Torkkeli är en av initiativtagare till bokbytaredagen, så här förklarar hon hur tanken på en dag när människor kan träffas för att byta böcker kom upp.

– Det första är att man samlar på sig så mycket böcker som man inte vill slänga och som någon annan skulle kunna ha nytta av. Det andra är det sociala, att man har en anledning till att träffas och prata, säger Ida Torkkeli.

Totalt byts det böcker på sjutton olika platser i Sverige under torsdagen.

– Det är fantastiskt, från början var det bara tänkt att det skulle bytas på Sergels torg i Stockholm, säger Ida Torkkeli som hoppas att bokbytardagen ska bli en långvarig tradition.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".