Älgko nummer 4966 med sitt GPS-halsband. Foto: SLU
Kronoberg

Kronobergsälgar kan följas på nätet

Nu går det att sitta hemma vid datorn och följa de 25 älgar som i förra månaden försågs med GPS-halsband i Kronobergs län. Meningen med forskningsprojektet är att få riktig kunskap om hur de sydsvenska älgarna rör sig, något som man hittills inte haft säker kunskap om.

Det är 20 älgkor och 5 tjurar som försetts med GPS-halsband. Varje halvtimme överförs uppgifter om älgarnas position till en dator som publicerar uppgifterna till en kartbild som kan ses på forskningsprojektets hemsida.

Men för allmänheten anges älgarnas positioner med 14 dagars fördröjning:

– Det är för att älgarna inte på något sätt ska störas av allmänheten, säger Anders Hågeryd, som är projketets lokala kontakt i länet.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet som tillsammans med skogsnäringen står bakom huvuddelen av de tre miljoner som det här treåriga projektet kostar.

Och det ska leda till mer kunskap om sydsveriges älgar.

– Deras val av miljö vinter- och sommartid, förekommer det vandringar som i Norrland, det här är saker som vi egentligen inte vet något om eftersom all älgforskning gjorts i Norrland, säger Anders Hågeryd.

Och Anders Hågeryd hoppas att projektet ska göra slut på mycket av gissningar kring sydsveriges älgars rörelsemönster.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".