En utbildning rattfylleri blir nödvändig för att få ta körkort. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Kronoberg

Utbildning om rattfylleri krävs för körkort

Från den första april krävs ytterligare ett moment för att få ta körkort. En tre timmar lång riskutbildning kommer vara obligatorisk på alla trafikskolor där där det ska diskuteras kring drog och rattfylleri och vilka risker det innebär i trafiken.

– Jag tycker det är positivt, även om det är nytt för oss trafiklärare så kommer det säkert bli bra när vi blir varma i kläderna, säger Arne Petersson som är utbildningsledare på Dahls trafikskola i Växjö.

Trafikskolan har nu utbildat tre personer som ska kunna leda riksutbildningen i drog och rattfylleri. Den kommer att innehålla olika former av värderingsövningar där de som försöker ta körkort ska ta ställning till olika saker. Det kan till exempel röra sig om man kan tänka sig att åka med någon som är påverkad av alkohol eller droger. Och det tycker Arne Petersson kommer bli en mycket viktig del i utbildningen.

– Det är för att vi ska få en säkrare trafik i hela landet och för att få folk att förstå varför olyckor händer så att vi kommer ett steg närmare nollvisionen, säger Arne Petersson.

Anledningen till att Vägverket beslutade att införa det obligatoriska drog och rattfylleri-momentet är att de här brotten bara ökar hela tiden. Bara i Kronoberg har antalet fasttagna för drog och rattfylleri under de senaste tre åren ökat med nästan 20 procent. Allra störst är ökningen när det gäller droger, förra året åkte 221 personer fast för att ha kört drogpåverkade i länet och det är nästan en fördubbling mot föregående år.

– Jag tycker att det verkligen är bra. Att få veta vad riskerna är om man kör trött eller har alkohol i kroppen till exempel, säger Simon Petersson, snart 18 år och som håller på att ta körkort.

Elin Johansson har precis anmält sig till körskolan och är även hon positiv till det nya momentet.

– Det är väl bra att vi lär oss lite om det, fast det är ju jobbigare att ta körkortet då, men det är bra, säger hon.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".