Växjö

Fängelsedom för våldtäkt

En 23-årig man från Växjö kommun har dömts till 2 års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i mitten av januari. Våldtäkten ägde rum i mannens bil.

Kvinnan och 23-åringen träffades i centrala Växjö på natten den 17 januari. I förhör har kvinnan berättat att mannen, som hon inte kände sen tidigare, erbjöd henne skjuts hem.

Men mannen körde istället ut till stadsdelen Teleborg, där han parkerade bilen. Där blev han enligt kvinnan mycket våldsam och tvingade till sig sex med henne.

23-åringen har inte hållit med om någonting som kvinnan har sagt, mer än att de två suttit i hans bil tillsammans. Enligt honom våldtog han inte kvinnan, utan det var tvärtom kvinnan som var påstridig och som själv slet av sig sina kläder.

Men den tekniska bevisningen polisen hittat i bilen visar på annat, och enligt tingsrätten är det inte sannolikt att det gick till på det sätt som 23-åringen uppgett. Kvinnans berättelse styrks också av vittnesmålet från den man som senare på natten hittade kvinnan utomhus, och som hjälpte henne att anmäla brottet till polisen. Tingsrätten anser alltså att det står klart att kvinnan våldtagits.

Växjö tingsrätt anser att det här är ett mycket allvarligt brott och man dömer mannen till två års fängelse, dessutom ska han betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".