Två döda i brand på regionpsykiatriska kliniken

Två kvinnliga patienter dödades och ytterligare tre skadades allvarligt vid en brand på regionpsykiatriska kliniken avdelning 67 i Växjö under fredagsmorgonen. Den låsta avdelningen hade inget sprinklersystem.
En trettioårig kvinna startade branden genom att lägga sina sängkläder i en sopkorg och sedan tända eld på dom med en tändare. Efter att branden brutit ut sprang kvinnan sedan själv ut i korridoren och larmade personalen. Räddningstjänsten var på plats fyra minuter efter att branden brutiti ut men hindrades av ett antal olyckliga omständigheter. Många patienterna hade låst sina dörrar och det gjorde det svårt för räddnignstjänsten att ta sig in till dom. Den kraftiga rökutvecklingen som reducerade sikten till i princip noll i korridoren gjorde det sedan ännu svårare att evakuera patienterna den vägen. När räddningstjänsten sedan försökte få ut patienterna genom deras lägenhetsfönster visade det sig att dessa var gjorda av säkerhetsglas som var mycket svårt att forcera. Kvinnan som tände på klarade sig med mindre skador men är nu misstänkt för mordbrand och har förts till en annan klinik. De omkomna och de svårt skadade var samtliga patienter på regionpsykiatriska kliniken i Växjö. Två av de tre svårt skadade har nu flyttats för vård i tryckkammare och ytterligare åtta personer vårdas på Växjö lasarett för lättare andningsbesvär. De kommer troligen att kunna lämna sjukhuset under fredagen. Räddningsledare vid branden var Christer Bengtsson, och enligt honom måste bygnadsreglerna ses över för att förhindra sådana här olyckor i framtiden. Först och främst måste sprinklersystem installeras och sedan måste det inrättas brandceller i lokalerna som är avskärmade från varandra. Räddningsverket delar även de ut kritik mot regionpsykiatriska kliniken för att varken sprinklersystem eller centrallås var installerade. Sjuhusdirektör Talis Vasko erkänner att det fanns brister i säkerheten och att dessa blev tydligare i efterhand. Personalen satt hela förmiddagen i krismöten och många grät öppet i den mycket tryckta stämningen. Ingen på avdelning 67 orkade dock ställa upp i en intervju om det inträffade. Sjukhusdirektör Talis Vasko säger vidare att det som hänt är mycket tragiskt och svårt att förstå men att hans tankar är med offrens anhöriga denna fredag. Gösta Westling
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".