Bildöden minskar i regionen men ökar i Kronoberg

Antalet dödsolyckor i sydostregionen har minskat med 11 under det första halvåret i år jämfört med samma period i fjol. Bara i Kronobergs län ökar dödsolyckorna.
Enligt statistik från Vägverket Sydöst har 26 personer omkommit i trafiken hittills i år, vilket är elva personer färre än i fjol. Enda länet där det skett fler dödsolyckor i år än föregående år är i Kronoberg, där 14 personer hittills omkommit i trafiken. Det är en kraftig ökning då de sex första månaderna av 2003 skördat lika många dödsoffer som hela 2002. Kjell Karlsson trafiksäkerhetsansvarig på region öst har svårt att hitta förklaringar men säger att det kan bero på att Kronoberg är ett skogslän med längre transportsträckor där hastigheterna stiger. I Blekinge, Kalmar och Jönköpings län har det skett närmast en halvering av antalet dödsolyckor under samma period jämfört med förra året. Kjell Karlsson tror att den minskningen beror på att flera olycksdrabbade vägavsnitt byggts om och genom mitträcken fått separerade körfält.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".