Rollatorer är det vanligaste hjälpmedlet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Få fria val av hjälpmedel

Landstingets försök med Fritt val av hjälpmedel har inte blivit så lyckat som många hoppats. Trots en satsning som pågått under ett år, och som kommer att kosta 2,5 miljoner kronor, har bara 17 personer i Kronoberg använt sig av möjligheten till fritt val.

– Ett fritt val är ett helt nytt sätt att hantera hjälpmedlen så jag är inte så orolig, säger Siv Zethreus på Hjälpmedelscentralen i Växjö.

Kronoberg är ett av tre landsting som deltar i det två år långa försöket Fritt val av hjälpmedel, ett projekt signerat Hjälpmedelsinstitutet.

Syftet är att testa hur funktionshindrade kan få större möjlighet att själva välja vilka hjälpmedel de vill ha, och dessutom påverka vem som ska utföra utprovning och anpassning.

Få har nappat
Hittills har alltså inte så många nappat på möjligheten att själv välja hjälpmedel, trots en satsning på 1,2 miljoner per år.

– Vi har inte satt upp någon målsiffra men vi väntade oss ingen rusning, säger Siv Zethreus.

Rollatorer är det hjälpmedel som är vanligast när det gäller fritt val. Men det är långt ifrån alla typer av hjälpmedel som är tillåtna att välja fritt. Patientsäkerheten måste gå först. Därför ingår inte exempelvis larm och hörapparater i det fria hjälpmedelsvalet. De funktionshindrade får inte heller välja dyrare hjälpmedel än vad landstinget erbjuder.

Ska gå på offensiven
För att det nu ska bli fler som tar del av miljonsatsningen, kommer Siv Zetreus att gå på offensiven under våren.

– Information och kunskap om det fria valet. Det är vad vi ska arbeta med under året. Både till brukare men också till förskrivare, avslutar Siv Zethreus på Hjälpmedelscentralen i Växjö.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".