"Tydlighet, vänlighet och ödmjukhet"

Tv-serien ”Klass 9A” gjorde succé och nu är lärarna från programmet efterfrågade föreläsare. Gunilla Hammar Säfström och Stavros Louca har besökt Växjö för att prata om ledarskap inför 300 lärare från hela länet.

– Det handlar om tydlighet, det handlar om vänlighet, lyhördhet och ödmjukhet. Alla de här ingredienserna ingår i ledarskap men läraren måste vara den som vågar ta ansvaret och ha en vuxen roll, säger Gunilla Hammar Säfström.

Stavros Louca beskriver ledarskap som att kunna se vilket behov eleverna har.

– Det räcker inte att vara människoälskare. Man måste också vara människokännare och kunna ställa rätt sorts krav, säger han.

En vanlig bild som förmedlas av den svenska skolan är en rörig arbetsplats med elever som pratar i mobiltelefon och inte bryr sig om vad läraren i klassrummet säger. Och det är en bild som i många fall är sann, säger Gunilla Hammar Säfström. Skolan har förändrats mycket under hennes tid som lärare.

– Men jag känner nog att det är på gång mot en ny förändring nu. Överhuvudtaget är skolan i fokus och jag tror att det kommer att bli en förändring.

Vad tror ni att de lärare som lyssnar på er idag kommer att ha med sig från föreläsningen?

– Jag hoppas att de har med sig lite nya idéer och en ny inställning till sitt yrkesval, säger Gunilla Hammar Säfström.

En längre intervju hittar du på Kronoberg Direkts hemsida:

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".