Älmhult

"Ikano Bank vilseleder konsumenter"

Ikano Bank med huvudkontor i Älmhult får skarp kritik av Konsumentombudsmannen, KO, som anser att bankens lånereklam är vilseledande. Men Ikano Banks Sverigechef tillbakavisar kritiken.

KO drar nu banken inför Marknadsdomstolen och vill att den förbjuder marknadsföringen.

I reklamen för banklån står det ”inga avgifter” och ”utan dolda avgifter”. Men enligt KO innehåller lånet både aviavgift och dessutom har banken rätt att lägga på andra avgifter.

Enligt KO vill många låntagare ha skriftliga avier och det är inte ovanligt att banker tar ut en avgift för sådana avier. Därför är det rimligt att tro att den fria avgiften som Ikano Bank skyltar med även gäller för avier. Men så är det inte, utan det kostar extra för konsumenten att få en skriftlig avi.

Dessutom kan Ikano Bank när som helst börja ta ut en avgift för ett lån. KO menar att också detta är vilseledande eftersom lånet enligt reklamen är ”utan dolda avgifter”.

Men Ikano Banks Sverigechef tillbakavisar kritiken.

-Enligt vår uppfattning gör vi inget fel. Vi marknadsför ett lån med inga avgifter, och vi tar heller inte ut några avgifter, om inte kunden bestämmer sig för att köpa någonting extra av oss, till exempel en aviavgift. Då tar vi ut en avgift för den. Men vill man inte ha avier, så är lånet helt avgiftsfritt, säger Stefan Nyrinder, Sverigechef på Ikano Bank.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista