Uppvidinge

Rättegång efter dödsolycka inledd

Under fredagen inleddes det rättsliga efterspelet till den uppmärksammade arbetsplatsolyckan på Sävsjöström Trä i somras, där en sommarjobbande 15-årig flicka omkom när hon föll ner från ett tak. Åklagaren Kennert Andersson menar att VD:n bär ansvaret.

– Man har inte hållit sig underättade om de regler som gäller och man kan inte undgå straff för att man säger sig inte känna till regelverket, säger åklagare Kennert Andersson.

Åklagaren Kennert Andersson menar att det inte är någon annan än VD:n som kan ställas till svars för att den 15-åriga flickan var på taket och jobbade.

Flickan och en jämnårig pojke arbetade med att sopa spån på taket till företaget. Plötsligt ramlade flickan igenom en röklucka och föll 7 meter ner i golvet inne på företaget och dog.

I förhöret under dagens rättegång berättade VD:n att han kände till att det fanns en lagstiftning som omfattar just sommarjobbande ungdomar, men att han inte visste vad den innehöll.

Åklagaren upplyste honom då om att det i lagstiftningen bland annat står att ungdomarna inte får jobba på högre höjder än 3 och en halv meter.

Försvaret kontrade med att anledningen till att VD inte titta närmare på lagstiftnignen, var att facket invaggat honom i tron om att det var OK att 15-årignen arbetade på så höga höjder.

Under rättegången förklarade åklagaren också varför VD:n inte åtalas för vållande till annans död, utan enbart ställs till svars för att företaget lät 15-åringen arbeta på taket utan rätt skyddsutrustning.

Pojken som var på taket samtidigt som flickan föll ner, såg nämligen inte själva fallet, säger Kennert Andersson.

– Då kan jag inte med hundraprocentig säkerhet påstå att det är bristerna i deras handlingläggning av den här saken som har lett till flickans död, utan det kan ha inträffat någonting som vi inte känner till som kan vara den direkta orsaken, säger Kennert Andersson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".