Växjö

Vägverket backar efter alla olyckor - Norrleden byggs om

Antalet trafikolyckor med personskador på Norrleden i Växjö har ökat dramatiskt efter ombyggnaden, det visar Vägverkets egen statistik. Och nu medger Vägverket för första gången att Norrleden inte blev bra.

– Ja, vi har också upptäckt att det finns ett litet problem med den ombyggnad som vi har gjort, säger Rolf Johansson regionchef på Vägverket Sydöst.

2007 byggde Vägverket om Norrleden men redan under ombygganden kom kritiken.
Vägverkets budgetvariant till av- och påfarter är livsfarlig, sa trafikanterna. Bilister som kommer susande på 90-vägen måste byta från höger till vänsterfil för att inte krocka med dom som kör upp på vägen från påfarterna.
Och det ologiska bytet missar många trots skylting, det blir en slags slamomåkning och flera olyckor har också inträffat.

Men Vägverket har hela tiden försvarat ombyggnaden som skulle göra leden trafiksäkare med bland annat mitträcken.

Men statistik som Sveriges Radio tagit fram visar att det blivit precis tvärtom. Det har blivit farligare.

2008 inträffade det sju olyckor på Norrleden där personer blev skadade. Så gott som samtliga har inträffat vid på - och avfarterna. Troligen finns även ett stort mörkertal för tillbud och mindre olyckor utan personskador finns inte med i statistiken.

Åren före ombygganden skedde mycket få olyckor överhuvudtaget på Norrleden, visar statistiken.

Nu ska Vägverket åtgärda bristerna, säger Rolf Johansson, bland annat göra något åt filmarkeringarna:

- Vi kanske också måste bredda på vissa ställen och ändra på på-och avfarterna på något sätt.

Men trots att Rolf Johansson nu medger att ombygganden inte blev bra och att man nu kommer att göra något åt de farliga avfarterna, tar Vägverket inget ansvar för de olyckor som inträffat efter ombyggnaden:

- Ansvaret ligger självklart på de som kört och inte följt de riktlinjer som ligger.

 

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".