Kronoberg

Förändringar oroar många anställda på länsstyrelsen

Det finns en oro bland många anställda på länsstyrelsen i Kronoberg, inför de stora förändringar som väntar myndigheten.

Flera verksamheter försvinner från länsstyrelsen, och många olika utredningar ska komma med förslag som kan få stora följder för länsstyrelsen. 

-För personalen skapar det här mycket spekulationer och diskussioner, och man får sällan något besked om när utredningarna ska bli klara eller verkställas, säger Lennart Johansson, som är länsråd.

Länsstyrelsens sociala enhet, och avdelningen för körkort och yrkestrafik ska försvinna från Växjö. Det berör omkring 12 personer. Dessutom finns utredningsförslag om att delar av landsbygdsenheten skulle försvinna till Jönköping, något som kan beröra omkring 30 personer.

Dessutom väntas många utredningar komma med förslag som kan få följder för länsstyrelsen.

-Det finns ett 40-tal olika utredningar som kan komma att påverka länsstyrelsens arbete, säger länsrådet Lennart Johansson.

Men länsstyrelsen får också nya uppgifter, bland annat ett lönesystem för alla länsstyrelser i landet.

Situationen har gjort att det nu blir ett slags tävling mellan olika myndigheter.

-Det handlar om konkurrens, och att vi måste visa att vi är bra på uppgifter, och att man med fördel kan lägga olika uppgifter i Kronobergs län och Växjö, säger länsrådet Lennart Johansson.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".