Uppvidinge

Dementa hölls fast under behandling

En tandhygienist inom landstinget Kronoberg har anmälts enligt lex Sarah efter två fall av kränkande behandling av äldre personer i Uppvidinge kommun. Det är personal som slagit larm om att dementa äldre bland annat ska ha hållits fast under behandling.

– Man har fortsatt behandlingen trots att det funnits signaler om att patienten inte velat, säger Kerstin Mogård som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppvidinge.

Tandhygienisten som jobbat inom landstinget i många år har anmälts enligt lex Sarah. Vid två tillfällen har hon, enligt anmälan, behandlat äldre dementa personer på ett mycket hårdhänt och kränkande sätt. I båda fallen har de äldre med våld tvingats genomgå behandling fast de inte velat.

Enligt omsorgspersonalen fick en kvinna panik under behandlingen och började nästan gråta, och det tog lång tid efteråt att lugna henne. I det andra fallet var den en man som hade hållits fast så hårt att han hade röda märken på armarna.

– Det är väldigt beklagligt. Man ska kunna ha en egen vilja och självrespekt även om man är svårt sjuk och har svårt att uttrycka sin vilja, säger Kerstin Mogård.

Men varför ställde er personal upp på det här?

– De upplevde att de inte hade något val och att de i det läget inte hade ork eller mod att avbryta behandlingen fast de ville det, säger Kerstin Mogård.

Tandhygienisten har enligt landstingets tandvårdsdirektör Annika Kahlmeter en helt annan bild av det som hänt än vad personalen har. Tills vidare får tandhygienisten inte arbeta med äldre personer, enligt Annika Kahlmeter. I övrigt vidtar landstinget inga åtgärder. Men i Uppvidinge ska det här inte ske igen, säger Kerstin Mogård.

– Vi kommer att få en ny person som kommer att ta över den här typen av behandlingar hos oss, säger Kerstin Mogård.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".