VÄXJÖ

Stor skogskonferens i Växjö

I dag samlades skogsfolk till en stor konferens i Växjö för att diskutera hållbar utveckling i skogen.
Medverkade gjorde jordbruksminister Eskil Erlandsson och konferensen är den första av fyra konferenser som ska hållas runt om i landet. Temat är är framtidens skog och skogsbruk.

- De analyser som vi gjort  bygger på  att klimatet  blir varmare och att tillväxten i skogen därför kommer att öka . Vi vet också att skadorna samtidigt kommer att  tillta med  fler stormar och mer  insektsangrepp, säger Lars Ekberg Skogsstyrelsens regionchef på region öst.

För att skogen ska klara framtidens stormar bättre måste skogsägarna röja och gallra  tidigt  och mycket mer, sa Jonas Bergkvist på skogskonferensen. Men det är bråttom. Om skogsägarna väntar för länge kan det bli för sent.

- Problemet ökar ju längre vi väntar och går vi nu in i en period med dålig lönsamhet i skogsbruket finns det också risk att man  av den anledningen skjuter upp skogsvården . Det har  vi varit med om tidigare. Problemen med instabila skogar kan då förvärras, säger Jonas Bergkvist från Skogsstyrelsen.


 Den viktigaste slutsatsen som drogs efter stormen Gudrun var att skogen skyddas bäst mot storm med hjälp av tidig röjning och gallring som stärker trädens rotsystem,  men jordbruksministern vill inte satsa på ett bidrag för att  stimulera skogsägarna till att  röja  och gallra mer .


- Nej, vi har i regeringen  bestämt oss för att inte  ta ut någon skogsvårdsavgift eller att dela ut bidrag till röjning, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".