Markaryd/Strömsnäsbruk

Förlorande vårdcentral försöker locka tillbaka patienter

Trots att 1200 personer i Markaryds kommun valt att byta vårdcentral, från landstingets båda vårdcentraler till privata Gränsbygdskliniken, har personalen på de landstingsdrivna vårdcentralerna uppmanats att ändå kalla sina gamla patienter till besök. Dessutom har uppmaningen varit att försöka övertala patienterna att komma tillbaka till landstinget.

Den 12 mars skickade en av läkarna på vårdcentralerna i Strömsnäsbruk och Markaryd, ut ett mail till ett tiotal andra anställda. I brevet står det att personalen inte låta bli att kalla patienter bara för att dom listat sig någon annanstans.

”Istället ska vi kalla dem som vanligt och utnyttja besöket till att förklara fördelarna med att de istället listar sig hos oss” står det i brevet.

Peter Svensson som är verksamhetschef på privata Gränsbygdskliniken i Markaryd, alltså den konkurrerande vårdcentral som lockat till sig 1200 nya patienter genom vårdval Kronoberg, upprörs över brevet.

- Jag är chockad över att man kan bete sig på det här viset, säger han, och enligt honom har även flera patienter reagerat på det här.

Läkaren som skrivit mailet har inte velat kommentera ärendet utan hänvisar till verksamhetschefen på vårdcentralerna i Markaryd och Strömsnäsbruk, Åke Andersen. Och enligt Andersen är alltihop ett stort misstag, gjort av läkaren som skickade ut mailet.

- Den information som getts har varit väldigt långt ifrån det som står i mailet. Det är svårt att förstå hur en medarbetare kan missuppfatta något så grovt, och det har jag heller inte fått någon förklaring till, säger Andersen.

Och enligt honom ska det här inte ses som ett sätt från landstingets sida att hålla kvar de patienter som valt bort vårdcentralerna Strömsnäsbruk och Markaryd.

- Det är inte så här jag vill att vi ska marknadsföra oss, säger Åke Andersen.

Therese Gabrielsson
thererse.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".