Rottne industriers varsel oroar många Rottnebor. Foto: Therese Gabrielsson/SR Kronoberg
Rottne

"Det blir ju liksom ett dödare samhälle"

Beskedet under måndagen att skogsmaskintillverkaren Rottne industrier varslar 63 anställda om uppsägning, tas emot med oro bland många i samhället.

– Jag känner ju väldigt för det i och med att jag har jobbat där. Och så jag tycker det är tråkigt för samhället, barnfamiljerna tänker jag särskilt på, säger Ingegerd Edh.

Rottne, norr om Växjö, badade i solljus under tisdagen. Men utanför Ica mitt i samhället var samtalsämnet inte vädret, utan det varsel som Rottne industrier la under måndagen.

63 anställda varslas, 39 i Rottne, resten i Lenhovda och i Stensele i Västerbotten. Eva Gustavsson från Brittatorp har en man som jobbar på Rottne Industrier och även hon tycker att det känns olustigt idag.

– Ja, det är ju en viss oro, nu är han ju visserligen över 60 och så, men det är ju ovisst, säger Eva Gustavsson.

Några hundra meter från Ica ligger Rottne Industrier, här var det lugnt under tisdagen, flera anställda säger att beskedet inte kom som en överraskning. Men samtidigt var varslet lite större än väntat. Det säger som Lars-Göran Gustavsson som är ordförande för verkstadsklubben IF metall.

– Många trodde kanske att det inte skulle bli riktigt så stort. säger Lars-Göran Gustavsson.  

Tror du att företaget tagit till i överkant?

– Det vet vi inte ännu eftersom att förhandlingarna ännu inte inletts än, säger Lars-Göran Gustavsson.

Om man är medlem och får gå, vad är chanserna för att få ett nytt jobb häromkring?

- Det verkar inte finnas så mycket industrijobb kvar här i regionen eftersom att de flesta faktiskt har varslat, säger Lars-Göran Gustavsson.

Och det kan bli tufft att få jobb i trakterna kring Rottne just nu. Även exempelvis Volvo i Braås har minskat sin personal med nära 300 personer sen i höstas. Och Ingegerd Edh tror att alla varsel som varit kan komma att bli ett hårt slag mot hela bygden.

– Det påverkar ju alla, det blir ju liksom ett dödare samhälle, säger Ingegerd Edh.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".