Gisela Bertilsson med det brev som skickats till DO. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Kronoberg

Orimliga löneskillnader inom landstinget säger facket

Diskrimineringsombudsmannen, DO kommer att granska landstinget Kronoberg efter att Vårdförbundet anmält deras lönekartläggning. I Landstingets kartläggning har man jämfört sjuksköterskor med ingenjörer och den visar stora skillnader mellan yrkesgrupperna.

– Männen har ungefär 4000 kronor mer än kvinnorna i lön och det anser inte vi vara skäligt säger Gisela Bertilsson, ordförande i Vårdförbundet i Kronoberg.

Enligt Gisela Bertilsson så skyller Landstinget Kronoberg på att Ingenjörernas löner till skillnad mot Sjukssköterskelönerna är satta efter hur marknaden ser ut och det är fel tycker hon.

– Om man hänvisar till att det är marknaden som styr, så måste man ta hänsyn till att det även finns en marknad för våra yrkesgrupper, säger hon.

Landstinget Kronobergs personaldirektör Stefan Bergström vill i nuläget inte kommentera DO:s granskning av lönekartläggningen.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".