Växjö omsorgsförvaltning har prövats hårt av vinterkräksjukan. Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg
Kronoberg

Växjö kommun drabbas hårt av vinterkräksjukan

Växjö är den kommun i Kronoberg som har drabbats allra hårdast av vinterkräksjukan. De senaste två och en halv veckorna har över 250 omsorgstagare och 200 anställda inom omsorgen blivit sjuka.

– Det är en ovan situation för oss med så många drabbade samtidigt. Och det har varit tufft för många, både för personalen och för de äldre som blivit sjuka, säger Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Växjö kommun.

Sedan den 28 februari är det 15 äldreboenden och hemvårdsområden i Växjö kommun som har drabbats av vinterkräksjuka. Fler än 250 omsorgstagare och 200 anställda har blivit sjuka. Värst har det varit på Hovslund i Växjö där 125 personer blev sjuka mer eller mindre samtidigt för någon vecka sedan. Och enligt Carina Yngvesson är det är till och med gamla som dött till följd av vinterkräksjukan.

– Man dör ju inte av vinterkräksjuka enbart, men för många av de äldre personer i vår verksamhet som har flera sjukdomar sedan tidigare så har det faktiskt inträffat ett par dödsfall, säger hon.

Landstingets smittskyddsläkare Arne Runehagen säger att det har varit mindre utbrott av vinterkräksjuka i flera kommuner i länet, men att Växjö haft det allra kämpigast. Även Växjö lasarett har, som vi tidigare berättat, fått stänga flera avdelningar i omgångar på grund av vinterkräksjukan.

Och för att lära inför nästa säsong kommer årets utbrott av vinterkräksjuka i Växjö nu att utvärderas, säger Carina Yngvesson.

– Vi vill se om vi har gjort att så bra vi kunde, och se om det finns något vi kunde ha gjort annorlunda.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".