Länsstyrelsen har inte råd att betala för alla de reservat som det har beslutats om. Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg
Kronoberg

Statens pengar till naturreservaten är slut

Länsstyrelsen saknar pengar till att betala markägare när det bildats naturreservat, till och med när staten bildat reservaten mot markägarnas vilja. Totalt fattas det 40 miljoner kronor.

Det här är en mycket besvärlig situation, säger Carl Philip Jönsson på Länsstyrelsen i Växjö.

– Det här är en mycket allvarlig situation. Vi har flera ärenden där man redan fattat beslut om reservat och nu måste markägarna ha sina pengar, säger Carl Philip Jönsson. 

Men är länsstyrelsens kassakista helt tom?

– Av dom tio miljoner som vi fick i är fem redan förbrukade.

För att kunna slutföra alla planer på att bilda nya naturreservat under 2009 hade länsstyrelsen begärt att få 50 miljoner från Naturvårdsverket, men fick bara 10 miljoner. Hälften är nu redan förbrukade och resten av pengar räcker inte ens för att betala för det mycket omstridda reservatet på Marsholm i Agunnaryd, där länsstyrelsen mot markägarens vilja bildat naturreservat

– Reservatet på Marsholm har vunnit laga kraft. Det innebär att när det finns en uppgörelse med markägaren om ersättningen måste staten betala ut pengarna. Vi kan inte backa på det.

– Det här kommer som en stor chock för oss. Det är första gången i modern tid som vi inte kan leva upp till våra åtaganden, säger Carl Philip Jönsson.

Men när det inte finns tillräckligt med pengar måste man väl anpassa sig ?

– Det måste man göra och då blir resultatet att allt måste frysas och det kommer att drabba enskilda markägare.

Blir det inget reservat på Marsholm nu?

– Reservatet är redan bildat så det är inga konstigheter, säger Carl Philip Jönsson.

Men om markägarna inte får betalt?

– Regeringen måste betala ut dom här pengarna. Det finns inget val. Staten har det här åtagandet, säger Carl Philip Jönsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".