Kronoberg

Inga mer pengar till reservat säger ministern

Det blir inga mer pengar till nya naturreservat eller till redan beslutade reservat. Det säger Jordbruksminister Eskil Erlandsson med anledning av att länsstyrelsen säger sig inte ha tillräckligt med pengar för att betala för de reservat man ska bilda.

Länsstyrelsen måste anpassa verksamheten till det nya läget säger ministern, men Eskil Erlandsson har också förståelse för att situationen är besvärlig.

– Den är ju inte bra men de årsanslag som finns är ju kända i oktober månad och beslutas av riksdagen i december så man vet ju på respektive myndighet vad man har att röra sig med, säger Eskil Erlandsson.

Kan det komma mer pengar i vårbudgeten?

– Det har jag svårt att se, säger Eskil Erlandsson.

Det är Naturvårdsverket som fördelar naturreservatspengarna till landets olika länsstyrelser.

Hittills i år har länsstyrelserna redan förbrukat 57 procent av reservatspengarna och till sommaren är naturreservatskassan troligtvis helt tömd för hela landet.

Länsstyrelsen i Kronobergs län begärde för 2009 50 miljoner kronor men fick bara tio och de pengara är snart förbrukade, efter det har Länsstyrelsen inga pengar att erbjuda markägarna.

– Det man måste ha klart för sig är att i de här processerna  när vi har enskilda markägare med så är det som att vända en supertanker, man kan inte göra halt på så kort tid. De ärenden som är igång måste vi köra i mål med och det är fullständigt otillständigt att inte staten tar sitt ansvar säger Carl Philip Jönsson som är naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.

När pengarna är slut får man vänta tills man har pengar, svarar Jordbruksminister Eskil Erlandsson

– Staten skriver ju inga avtal utan att man vet att det finns pengar eller att det kommer pengar.

Men vad ska länsstyrelserna göra nu när det inte finns några pengar?

– Ja, då får man vänta på att skriva avtal eller vara beredd på att betala ränta på de pengar som man skulle betala, säger Eskil Erlandsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista