I containern ligger massvis av kläder som har kastats. Foto: Lars-Peter Hielle/SR Kronoberg
Växjö

Åhlens bränner rea-kläder som inte gått att sälja

I kristider när folk arbetar hårt med att få ekonomin att gå ihop så väljer varuhuset Åhlens i Växjö att slänga kläder som man inte kan sälja i en container, kläderna bränns sedan upp.

Containern har stått synlig för allmänheten utanför varuhuset och så här reagerade Elvedin och Estefanos när de fick se containern:

– Det är dåligt, de kunde hamnat på Röda Korset.

Den ansvarige chefen på Åhlens i Växjö vill inte ställa upp på en intervju men han tycker att det är olyckligt att containern står där den står och tycker personligen att det är tråkigt att kläderna ska slängas, men att det är så man gör. Det har bestämts högre upp i företaget säger han.

Cathrine Westerberg Wixell är informationschef på Åhlensgruppen i Stockholm.

– Kläderna som vi pratar om är kläder som är trasiga eller smutsiga och som efter flera reor inte har gått att sälja, och då slängs dem. Då brukar varuhusen någon gång per år beställa en container där man kastar saker som ska brännas, säger Cathrine Westerberg Wixell.

Kläderna som är märkta med den rödvita prislappen från Åhlens, är också märkt med ett rött klistermärke som visar att den har varit på rea. Den här containern går till dom varma lågorna men nu gör Åhlens helt om. I fortsättningen ska man inte bränna kläderna och lovar istället att starta ett samarbete med två välgörenhetsorganistationer.

– Inom ett par veckor kommer de här samarbeten att vara klara och då kommer de att ta hand om alla våra kassationer, säger Cathrine Westerberg Wixell.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".