Elin Schill, Rebecca Aflaki och Amanda Fridlundh med sitt tävlingsbidrag. Foto: Jocke Wallgren/SR Kronoberg
Växjö

Ungdomar tävlade i stadsplanering

Flera fantasifulla stadsmodeller visades upp på Växjö Universitet under torsdagen då högstadieelever från regionen tävlade i stadsbyggnad i tävlingen Future City. ”Temat var ”avfallshantering”.

– Det är mycket solceller och det är som ett kretslopp i hela staden. Vi tar hand om avfallsförbränningen under marken, säger Elin Schill, Rebecca Aflaki och Amanda Fridlundh från Ringsbergsskolan i Växjö som är en av fem högstadieskolor som tävlar i Regionfinalen i Future City.

I Future City ska man skapa en framtidsstad som man först byggt upp i datorn, sedan som en verklig modell och så ska man skriva en uppsats om sin stad. Vinnaren går till riksfinalen där klassen kan vinna 50 000kr. Bakom tävlingen står företag från bygg- och teknikbranschern. Och det är en uppskattad tävling.

– Man får jobba i grupper och planera tillsammans, man får ju bygga en helt egen stad och det är ju bättre än att kommungubbarna bestämmer, säger Rebecca Aflaki.

Fast en kommungubbe hade en del att säga till om idag. Jurymedlemmen Nicholas Jonsson som jobbar med avfallsfrågor inom Växjö kommun. Och även om han är expert så lär han sig en del om ungdomarna.

– Ja, jag kan ju lära mig lite grann om hur ungdomarna tänker om avfallet i framtiden.

Vad tar du med dig härifrån?

– Att det finns en medvetenhet om avfall och återvinning bland ungdomarna, säger Nicholas Jonsson.

Vinnare i tävlingen blev en grupp elever från Fagrabäcksskolan.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".