Kronoberg

Specialistsjuksköterskor erbjuds lägre löner än sjuksköterskor

Det är fortfarande stor brist på specialistsjuksköterskor inom vissa yrkesområden i Landstinget. Och nu berättar Vårdförbundet att medlemmar som skaffat sig specialistsjuksköterskekompetensen till och med erbjuds lägre lön efter utbildningen, än när man jobbade som sjuksköterska.

– Man hör av sig till oss och undrar om det verkligen är så att man ska få en lägre lön när man är klar med sin vidareutbildning än innan man sökte vidareutbildningen, berättar Gisela Bertilsson

Idag är det bland annat brist specialistsjuksköterskor inom operation, psykiatrin, intensivvården och narkos.

Och Landstinget Kronoberg måste ta fram morötterna för att få fler att utbilda sig nu säger Gisela Bertilsson.

– Vi säger till de som ringer hit att vi tycker att så kan man inte göra, utan naturligtvis måste man få en skälig lön, speciellt då om man har vidareutbildat sig, säger Gisela Bertilsson.

Det handlar om högre lön och lön under utbildningen som kan få fler att intressera sig för utbilda sig, dessutom är det viktigt att arbetsgivaren ger specialistsjuksköterskan ett arbete inom det område som han eller hon har utbildat sig inom när man kommer tillbaka.

– Man måste göra det attraktivt, säger Gisela Bertilsson på Vårdförbundet.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista