Åhlens policy är att förstöra kläder som ska brännas, så att ingen annan ska kunna använda dem. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Växjö

Åhlens bränner kläder - men klipper först sönder dem

Åhlens nöjer sig inte bara med att bränna kläder som de inte lyckats sälja. De klipper dessutom sönder kläderna innan de slängs i containrar så att de inte ska riskera att hamna i second hand-butiker.

– Dom här varorna som är defekta eller som inte har gått att sälja sätter man ett saxklipp i så att man inte ska sälja dem igen, säger Filippa Norman Bergin är miljöansvarig på Åhlensgruppen.

Sveriges Radio Kronoberg har rapporterat om att Åhlens i Växjö slängt kläder i en container som sen körs iväg för att brännas upp.

Så här reagerade Växjöbon Katarina Jonasson som cyklade förbi containern i onsdags.

– Jag tycker att det är synd, det finns så många människor som behöver kläder och som inte kan köpa kläder. Då kunde de gått till välgörenhet istället fär att bara slängas.

Nu är en del av det trasiga kläder, vad tänker du om det?

– Jag tycker kanske inte att man ska skänka trasiga kläder men det är väl upp till var och en om man kan och vill laga det, säger Katarina Jonasson.

Flera av klädesplaggen i containern hade hål som inte satt i sömmen och som var v-formade. Åhlens kan inte svara på om plaggen var sönderklippta i just den här containern men policyn är att man klipper sönder kläder innan dem slängs så att kläderna inte hamnar i Second handbutiker.

– Man försöker göra så att man inte får defekta varor på en second hand marknad som vi inte själva har valt. Jag tycker inte själv att det är bra och det är därför vi har inlett ett samarbete där vi ska kunna ge alla våra varor som vi inte kan sälja till välgörenhet så att de kan få ett andra liv i en second handbutik och det är jag jätteglad för, säger Filippa Norman Bergin.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".