VÄXJÖ

Världsbästa av Kanter i Tipshallen

Det blev som väntat en ny världsbästanotering och inofficiellt världsrekord för estländaren Gerd Kanter vid World Record Challenge i Tipshallen i Växjö. På söndagseftermiddagen kastade Kanter 69.51, vilket är drygt tre meter längre än den förra bästanoteringen för diskus inomhus.

– Det känns bra även om jag drömde om 70 meter, säger Gerd Kanter till SR Kronberg efter rekordkastet.

Arrangerande IFK Växjö hade flaggat för världsbästanotering eftersom Kanter kastat i närheten av rekordnoteringen redan på träning. Och de drygt 300 i publiken blev inte besvikna. I sitt andra kast satte Kanter ett nytt prydligt rekord med noteringen 69.51 meter.

Även Kanters fjärde kast mätte över 69 meter (69.01).

Gammalt rekord
Det gamla rekordet slogs så tidigt som 1980 av tysken Wolfgang Schmidt. Anledningen till att det stått sig så länge är att den här typen av tävlingar inte tillhör vanligheten. Det är också därför det inte finns några officiella världsrekord inomhus i diskus. Istället kallas rekorden för världsbästanotering.

– Det är kul att kasta inomhus och inte så stor skillnad jämfört med utomhus, säger Gerd Kanter.

Gerd Kanter tillhör islänningen Vésteinn Hafsteinssons stall av diskuskastare i världsklass. Hafsteinsson bor i Växjö och hit flyttar snart Sveriges bästa diskuskastare på herrsidan, Niklas Arrhenius.

Siktar på världsrekord utomhus
Kanter har vunnit både OS-guld och VM-guld och nu har han även rekordnoteringen inomhus. Men siktet är inställt på världsrekordet utomhus från 1986. Rekordet ligger på 74.08 och innehas av tysken Jürgen Schult. Gerd Kanters personbästa är 73.38.

– Chansen att dessutom ta utomhusrekordet är stor tycker jag. Inte minst med tanke på hur det såg ut här i Växjö idag, avslutar Kanter.

Anna Söderberg vann damtävlingen
Sveriges bästa diskustjej de senaste tio åren, Anna Söderberg, vann damklassen med ett kast på 57.06 meter.

– Nu hoppas jag kvala in till VM i Berlin i augusti och där ta mig till final, säger Anna Söderberg som misslyckades i OS-kvalet i fjol.

Anna Johansson
sporten.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista