Personaldirektör Stefan Bergström säger att han vill investera mer i personalen.
Kronoberg

Sjuksköterskor kan få studera på betald arbetstid

Landstinget Kronoberg ser nu över om sjuksköterskor kan få studera till specialistsjuksköterskor på betald arbetstid. Tidigare har Vårdförbundet kritiserat Landstinget för att inte göra tillräckligt för få fler att utbilda sig till specialistsjuksköterskor i länet.

Landstingets personaldirektör Stefan Bergström öppnar nu upp för utbildning på betald arbetstid.

– För att klara den extrema bristen som finns på flera ställen, bör vi titta över om man kan till och med kan få läsa på betald arbetstid säger Stefan Bergström.

Betalt redan i dag
Redan i dag ger landstinget 12 000 kronor i månaden till dem som väljer att vidareutbilda sig och de som vill läsa till psykatrisjuksköterskor kan göra det på betald arbetstid på halvfart.

Inom bland annat operation, intensivvård och psykiatri är det brist på specialistsjuksköterskor. Vårdförbundet har hittills varit mycket kritiskt till att Landstinget Kronoberg inte gör tillräckligt för att få fler att börja studera.

Dags att investera i personalen
Personaldirektör Stefan Bergström säger att det är ett stort problem att Landstinget Kronoberg inte får fler sjuksköterskor att studera vidare och ser nu över hur man ska få fler att vilja bli specialistsjuksköterskor.

– Vi är väldigt noga med att investera i lokaler och utrustning, men i dag ställs högre krav på att vi investerar på personalsidan säger han.

Läs mer:

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".