Om dricksvattnet i Älmhult slås ut finns inget fullgott reservvatten. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Älmhult

Stor brist på reservvatten

Om det ordinarie dricksvattnet i Älmhults kommun slås ut kan kommunen i stort sett bara erbjuda nödvatten, vilket innebär att bara tio procent av älmhultsbornas vattenbehov täcks.

– I Älmhults tätort har vi i dag inget fullgott reservvatten ifall något skulle hända. Vi har ingen långsiktig lösning, säger Bengt Petersson som är va-chef i Älmhults kommun.

Vi tvättar händerna, borstar tänderna, duschar, badar, kokar kaffe, diskar och tvättar bilen. Ja listan kan göras hur lång som helst. Vi är helt beroende av vatten och vi är sårbara.

Slås vattentillförseln ut gäller det att det finns resevvatten att tillgå snabbt. Men det är något som saknas i Älmhult. Om den ordinarie vattentäkten av någon anledning inte skulle kunna användas, kan kommunen bara leverera så kallat nödvatten till invånarna. Det innebär att man bara kan garantera tio procent av vatttenförbrukningen.

Den lösning som kommunen skissar på är att göra nuvarande vattentäkt till reservattentäkt och hämta sitt vatten utanför kommunen istället. Man har diskuterat både Bergaåsen i Ljungby som leverar vatten till Växjö och snart också Alvesta och Sydvatten som finns i Traryd.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".