Tandblekning blev bantningspiller

Det blir allt vanligare att konsumenter blir pålurade dolda abonnemang när de tackar ja på erbjudanden på nätet. Anettes 18-åriga dotter tackade ja till ett erbjudande om tandblekningsmedel för en krona. Samtidigt band hon upp sig för ett abonnemang på bantningspiller.

Mamman Anette är mycket kritisk till företaget Better Lifes metoder.

– Det var väldigt luddigt alltihopa. Jag tycker det är hemskt att de lurar på varor på folk på det här viset och dessutom inte svarar på våra mail eller telefonsamtal. Det tycker jag är jättedåligt, säger hon.

Det var först efter någon månad som det dök upp fakturor på ett abonnemang av bantningsmedlet Lepigen, och några dagar senare kom även burkarna. Men ångerrätten på 14 dagar var då redan förbrukad enligt företaget Better Life och tandblekningsmedlet, som allt började med, kom aldrig.

– Nej, det fick vi aldrig, säger Anette.

Men Anettes dotter är långt ifrån ensam. Företaget Better Life är välkänt hos Konsumentverket. Närmare hundra anmälningar har kommit in mot företaget sedan september förra året.

Företaget riskerar nu böter om man inte ändrar sin marknadsföring.

– Vi tycker att den är vilseledande. Det är inte tydligt att man ingår ett abonnemang och det är även vilseledande när det gäller priset, säger Kristin Holst, som är jurist på Konsumentverket.

Better Lifes vd Jonas Helwig säger så här.

– De som inte uppfattat att det är ett abonnemang får vi helt enkelt kompensera.

Vad kan det handla om för kompensation?

– Det vet jag inte just nu. De får gärna höra av sig till oss, svarar Jonas Helwig.

Men många som varit i kontakt med företaget för att bli av med abonnemanget är inte nöjda. Anmälningarna mot Better Life är också omfattande hos Allmänna reklamationsnämnden. Där har 89 anmälningar mot företaget kommit in.

Ann-Charlotte Carlsson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".