Ljungby

Tv-spel ska göra äldre piggare

I Japan har tv-spel blivit en stor succé hos äldre människor och nu börjar trenden sprida sig även i Sverige. I Ljungby har kommunens äldreboenden erbjudit sina boende möjlighet att spela Nintendo Wii för att träna rörlighet, balans och koordination.

– Det är ju trevligt med sådana här saker, för dagarna blir så långa annars. Vi har inte så hemskt mycket begivenheter vi kan hålla på med, säger Elsa Anderholm som bor på Brunnsgårdens äldreboende i centrala Ljungby.

Bowling är det populäraste tv-spelet på Brunnsgårdens äldreboende men man kan också välja andra sporter, som golf och boxning. Att äldre spelar tv-spel har blivit vanligt i Japan och trenden har nu kommit till Sverige. I Ljungby var det äldrepedagogen Gustav Larsson som fastnade för idén.

– Dels är det en social aktivitet och det blir lite tävlingskänsla men man över också upp koordinationen och tankeverksamheten, säger Gustav Larsson.

Än så länge finns bara ett Nintendo Wii som alla äldreboenden i kommunen måste dela på men Gustav Larsson hoppas att så många som möjligt ska köpa in varsitt.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista